Na een paar weken twijfelen, nam ik in oktober toch echt mijn besluit: Ik ga stoppen met mijn werk als gastouder. Ik vond het een hele moeilijke beslissing, maar nadat ik deze beslissing had genomen, voelde ik me direct opgelucht. Dit bevestigde nog eens, dat dit voor mij nu echt de juiste keuze is geweest.

Gastouder worden

Begin 2018 nam ik het besluit, dat ik wilde gaan werken als gastouder. Van kleins af aan wilde ik altijd al gaan werken met kinderen. Hier heb ik ook al eens een blog over geschreven. Met de gezondheid van Johan ging het in 2018 al jaren niet zo goed, waardoor hij niet kon werken. Het lukte hem ook niet om in zijn eentje voor vier kinderen te zorgen, dus kon ik helaas ook niet aan het werk. Dus dit leek de ideale oplossing, ik kon werk doen wat ik altijd al wilde en ik was er ook voor mijn eigen kinderen.

Opleiding tot gastouder

Om als gastouder te mogen werken, heb ik wel eerst een diploma en een kinder EHBO certificaat moeten behalen. In een paar maandjes tijd heb ik beide weten te behalen via 4kids. Na een huisbezoek/inspectie van de GGD kon ik aan de slag.

Aan het werk als gastouder

De eerste maanden, genoot ik van mijn werk als gastouder. Ik vond het heel fijn om thuis te zijn en toch ook te kunnen werken. Ik vond het heel gezellig om er een paar kindjes per dag bij te hebben. We gingen er lekker op uit en deden leuke dingen en ook mijn eigen kinderen vonden het gezellig. Vooral Daley vond het heel leuk, hij had nu altijd wel iemand om mee te spelen.

Zwanger en werken als gastouder

Tijdens mijn eerste maanden als gastouder was ik zwanger en op het laatst natuurlijk hoogzwanger. Ik besloot geen zwangerschapsverlof op te nemen. Alleen in de kraamweek was ik vrij. Daarna ben ik meteen weer aan de slag gegaan. Dat voelde toen heel goed, maar ik denk toch dat ik daardoor uiteindelijk vermoeider ben gebleven.

Stoppen met werken als gastouder

In oktober 2019 was ik ruim een jaar werkzaam als gastouder en ik merkte dat ik steeds minder zin had om aan de dag te beginnen. Ik was heel erg moe en vond het werk dat ik deed, steeds minder leuk. Met deze klachten ben ik terecht gekomen bij een maatschappelijk werkster. Zij heeft mij geholpen om stappen te zetten naar meer geluk, om het zomaar te zeggen. Ik ben eerst begonnen met minder werken. Eigenlijk bleek al snel, dat dit voor mij niet werkte en in oktober heb ik het besluit genomen om definitief te stoppen.

Mijn redenen om te stoppen als gastouder

  1. Mijn lichamelijke vermoeidheidsklachten
  2. Mijn mentale klachten, niet meer happy zijn met wat ik deed
  3. Combinatie met mijn grote gezin was pittig
  4. Weinig tijd voor mezelf
  5. Privacy
  6. De kinderen vonden het ook niet altijd leuk meer
  7. Geen pauze
  8. Geen collega’s
  9. Altijd thuis
  10. Te groot verantwoordelijkheidsgevoel.

Uitgelicht

Als de oppaskindjes weg waren, dan waren er uiteraard nog mijn eigen kinderen die aandacht wilden. En dit probeerde ik dan ook nog eens te overcompenseren. Ik vond het heel moeilijk om hier een balans in te vinden en hierdoor had ik ook nog maar heel weinig tijd voor mezelf.

Ik zat elke dag in de kinderen en ik had bijna geen momentje van rust voor mezelf. Als alleen mijn eigen kinderen thuis waren, kon ik mezelf toch wel eventjes terugtrekken, maar als er oppaskindjes waren, uiteraard niet.

Ik had dus nooit pauze, als niet alle kinderen tegelijk sliepen. Ik vond het ook zwaar dat als een kind zijn dag niet had, ik niet tegen een collega kon zeggen, neem het even van me over, al is het maar vijf minuutjes.

Ook had ik het me voorgesteld dat ik lekker met de kindjes op pad ging. in de praktijk was er altijd wel eentje aan het slapen en kwam het daar bijna nooit van.

Verder had ik echt een te groot verantwoordelijkheidsgevoel. Hoe makkelijk ik bij mijn eigen kinderen ben, zo moeilijk was ik bij de oppaskindjes. Ik zag echt overal gevaar in! Ik voelde echt heel sterk de verantwoordelijkheid voor de oppaskindjes.

Ik vind het jammer dat het werken als gastouder niet is gelopen, zoals ik had verwacht. Maar ik had het ook zeker niet willen missen! Ik heb er een hoop van geleerd: contact met mensen, voor mezelf opkomen en een eigen bedrijfje runnen.

Liefs Tamara

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.