De meeste zwangeren gaan met 36 weken of zelfs 34 weken met zwangerschapsverlof. Ik krijg dan ook vaak de vraag waarom ik nog aan het werk ben. Ik ben immers al bijna 37 weken zwanger. Omdat ik deze vraag steeds vaker krijg, besloot ik er een blogje over te schrijven.

Begin vorig jaar heb ik besloten om aan het werk te gaan als gastouder bij ons thuis. In 2018 heb ik alle benodigde diploma’s en certificaten behaald om als gastouder te mogen beginnen. In Oktober was het dan zover en ben ik officieel begonnen als gastouder.

Er is een regeling voor gastouders die zwanger zijn, maar deze uitkering krijg je alleen als je de afgelopen 6 maanden gewerkt hebt. In ieder geval heb ik dat zo begrepen. Dus ik zou een x aantal weken onbetaald met verlof kunnen gaan, maar dan wel met het risico dat de vraagouders het af laten weten.

Ik heb al vrij snel besloten dat ik doorga met werken tot de bevalling zich aankondigt, mits er complicaties optreden tijdens de zwangerschap. Tot nu toe gaat me dit goed af. Ik heb uiteraard wel mijn zware momenten, want de zwangerschap word iedere dag een beetje zwaarder. Ik doe het allemaal wat rustiger aan en dan gaat het me gelukkig goed af!

Het is de bedoeling dat ik na de bevalling 8 dagen vrij neem, zodat we met ons gezinnetje kunnen genieten van de kraamtijd. Daarna wil ik in principe gewoon weer aan het werk gaan. Bij alle vorige bevallingen was ik binnen 2 uur na de bevalling weer thuis en ook vrij snel na de bevalling weer de oude. Dus ik ga ervan uit dat dit ook nu weer zo zal zijn.

Ondanks dat ik geen echt verlof heb, probeer ik van alle mooie momenten te genieten. En gelukkig ben ik met dit werk wel altijd beschikbaar voor mijn gezinnetje en hoef ik daar niks van te missen. Ben benieuwd of er meer moeders zijn die geen verlof hebben of hebben gehad??

5 comments

    1. Ik heb met de vraagouders afgesproken dat ik ze bel wanneer ik denk dat het gaat beginnen en dan komen ze de kinderen ophalen. Dit hebben ze ook zo geregeld met het werk. Hele goede vraag! Dit vind ik idd ook het spannendste! Hopelijk beval ik weer in de nacht. Dit vind ik zelf ook het fijnst.

  1. Wauw knap hoor! Ik ben ook gastouder en heb doorgewerkt tot 37 weken puur omdat dat qua voorjaarsvakantie goed uit kwam. Maar oh wat was ik blij dat ik met verlof kon. Ons dametje bleef ook nog eens 2 weken langer zitten haha..

    1. Ja op dat moment had ik ook echt niet het idee dat het me veel moeite kostte. Later heeft mijn lichaam me wel terug gefloten en is het toch echt allemaal iets teveel geweest. Wel fijn eigenlijk dat jouw dametje langer bleef zitten. Nu kon je toch nog iets langer van je verlof genieten hihi.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *